lunes, 25 de junio de 2012

VIDEOS EN DEFENSA DE L'ESCOLA PÚBLICAAquest blog se solidaritza amb els amics de l'IES Cotes Baixes d'Alcoi i reprodueix el post que han publicat al seu blog en defensa d'una Escola Pública, igualitària, plural, gratuïta, laica i de qualitat:

La creació i difusió en xarxa  per part dels usuaris d'Internet de contiguts digitals de protesta, creatius i originals, poden tindre conseqüències fins ara incalculables, ja que están menys codificats que les mesures més contundents tradicionals, com ara vagues i manifestacions, per a les quals el poder té ja preparada una resposta de neutralització eficaç.

Des del Departament de noves tecnologies he dut endavant una iniciativa de reivindicació de l'Escola Pública, amb l’objectiu d'exorcitar la por i llevar-nos del damunt el malestar que les autoritats acadèmiques ens han estat creant últimament amb les retallades de sou i la campanya de desprestigi de la nostra tasca docent. L'humor ha estat el mecanisme emprat a tal fi.

Aquesta mobilització s'ha materialitzat en forma de tres videos. Al temps que llançavem un missatge d'alegria davant el pesimisme imperant i d'entusiasme front a la resignació, amb aquestos videos, a més a més, hem volgut fer una crítica del sistema financer, parodiant spots publicitaris d'un banc.

En el primer d'ells Alex, professor de filosofia, parodia un anunci d'ING direct que manipula amb finalitats comercials la corrent pedagògica, plantejada entre altres per Punset, sobre la necessitat del desaprenentatge. El nostre video no només qüestiona la utilitat d'assignatures polititzades com Eduació per a la Ciutadania i Educació Cívica i Constitucional, sinò que de passada planteja sutilment assumptes socials tan crucials com ara el matrimoni gay o l'adopció de lesbianes.

   

Poc a poc els de ING Direct, en la segona sèrie de spots d'aquesta campanya del Desaprendre, ens han anat introduint conceptes relacionats amb els estalvis, presentant-nos una empresa moderna per a clients intel·ligents i que inspira confiança. Aleshores allò del desaprendere acaba sent desvirtuat per complet. Nosaltres ho hem adaptat a l'escola, on hem hagut d'aprendre i desaprendre constantment un fum de coses que no han fet sinò empijorar la situació i restar qualitat a l'ensenyament de manera progressiva, per falta d'inversió en mitjos, per no comptar amb nosaltres en cada reforma. 


 


I finalment hem emprat la mateixa tàctica de marketing que empra ING Direct per llavar-se la imatge i combatre els estereotips que hi ha al voltant de la banca, potser no sense raò, per parlar amb ironia del que des de fora pot semblar l'Escola Pública, mostrant amb un somriure la realitat, que és prou diferent de la imatge que alguns volen difondre.

 


Gràcies a tots per la confiança depositada. 
Santi Carbonell Coordinador TIC 

 Article original