lunes, 16 de abril de 2012

REPRESENTACIÓ TEATRAL D'OBRES DE CORNAROS I MAKHERÁS A BARCELONA

Erotòcrit i Aretusa
(Th. Hatzimikhaíl, 1930)
 
Dins del marc de les activitats culturals que el Departament de Grec Modern organitza aquest curs 2011-2012 per commemorar el 25é aniversari del Departament, ens plau convidar-vos a la representació teatral que tindrà lloc el proper dijous dia 19 d’Abril, a les 17:30 hores, a la Sala d’Actes de l’Escola Oficial d’Idiomes Barcelona-Drassanes, a càrrec del Taller de Teatre de la Universitat de Xipre (ΘΕΠΑΚ, θεατρικό Eργαστήρι Παν/μίου Κύπρου), sota la direcció del filòleg i poeta xipriota Mikhális Pierís.


PROGRAMA
17:30 Conferència a càrrec del poeta i filòleg M. Pierís, que parlarà sobre l’evolució lingüística del Grec Modern en època Medieval i el Renaixement a les illes de Creta i Xipre

18:30 Representació teatral de fragments del poema d’estil trobadoresc Erotòcrit (Erotókritos) del poeta cretenc Vincenzo Cornaros, a càrrec dels integrants del Taller de Teatre de la Universitat de Xipre, sota la direcció de M. Pierís

19:30 Representació teatral de fragments de la Narració de la dolça pàtria de Xipre del cronista xipriota Leóntios Makherás, a càrrec dels integrants del Taller de Teatre de la Universitat de Xipre, sota la direcció de M. Pierís


EROTÒCRIT, de V. Cornaro (1553-1614)
V. Cornaro va escriure el romanç de cavalleria Erotòcrit a principis del s. XVII, a partir d’un poema medieval francès Paris et Vienne, obra de Pierre de la Cypède, que es va imprimir el 1487 i va gaudir d’una gran difusió a Europa.
El poema, que consta de 10.012 versos decapentasílabs dividits en 5 parts, narra les desventures i penalitats de dos joves amants, Erotòcrit i Aretusa, filla d’Hèracles, rei d’Atenes. Els versos segueixen el ritme que es feia servir en les cançons de l’època, les matinades.
La particularitat principal del poema és que està escrit en la variant de grec modern que es parlava a Creta, i del qual en constitueix, juntament amb el poema Erofile de G. Hortatzis, una de les obres cabdals; com també ho és de la literatura grega moderna. El professor Pierís ens parlarà d’aquesta forma del Grec Modern pròpia de l’illa de Creta en la seva conferència. L’Erotòcrit s’acostuma a representar amb acompanyament musical, i l’han musicat molts intèrprets.


Erotòcrit - Nikos Ksiluris



NARRACIÓ DE LA DOLÇA PÀTRIA DE XIPRE, de L. Makherás
L. Makherás és un cronista que va treballar per la cort de Xipre durant el s. XV. Va escriure aquesta obra, Narració de la Dolça Pàtria de Xipre, coneguda normalment com la Crònica, en la qual parla de la història de l’illa des de l’època de Constantí el Gran, amb l’arribada de Santa Elena a l’illa, fins a la mort del rei Joan II de Xipre el 1458.
Makherás descriu especialment els fets que va viure i que corresponen als anys de regnat de Pere II, la mare del qual fou Elionor d’Aragó i Foix, de la casa reial de Barcelona, una peça important dins les intrigues del regnat del seu marit, Pere I i del seu fill, Pere II. El grup de teatre representarà escenes corresponents a aquest regnat, amb la figura d’Elionor com a protagonista. La crònica està escrita en el grec modern de l’època a Xipre i és considerada una obra cabdal dins l’evolució del Grec Modern. M. Pierís ens en parlarà també en la seva conferència.



M. PIERIS, POETA I FILÒLEG
M. Pierís, poeta, traductor i professor de la Universitat de Xipre, va néixer a Xipre el 1952. Va estudiar Filologia i teatre a Tessalònica i a Sydney. Ha treballat i col•laborat en molts centres acadèmics i d’investigació de Grècia, Europa, Amèrica i Austràlia. Fruit del seus anys de recerca són les publicacions sobre literatura neogrega d’època medieval i del renaixement. Dins la seva obra personal destaca l’obra poètica, amb 9 col•lacions de poemes publicats, però també l’obra en prosa, les peces teatrals i les traduccions de poesia estrangera i de tragèdies gregues antigues.

Professor de poesia i teatre a d’Universitat de Xipre des del 1993, hi va fundar l’any 1997 el Taller de Teatre de la Universitat de Xipre, com havia fet abans a Sydney, on l’any 1979 va fundar el Taller de Teatre Grec a la Universitat de Sydney, i a Creta, on també hi va dirigir de 1987 a 1992 el Grup de Teatre de la Universitat de Creta. Pel grup teatral de la Universitat de Xipre ha adaptat i preparat l’escenografia de diferents obres medievals i renaixentistes, com ara la Crònica Medieval de Xipre de L. Maxairá, i el poema renaixentista Erotòcrit de V. Cornaro, que el dia 19 tindrem el plaer de veure a la Sala d’Actes de l’Escola Oficial d’Idiomes Barcelona-Drassanes (www.eoibd.cat)