martes, 2 de septiembre de 2014

"L'ASSEMBLEA DE LES DONES", D'ARISTÒFANES, AL TEATRE CALDERÓN D'ALCOI

Teatre Calderón – Alcoi
Divendres, 19/09/2014 – 20:15 h
Dissabte 20/09/2014 – 21:00 h

L’assemblea de les dones és una de les onze comèdies que es conserven d’Aristòfanes (Atenes, 445 a.C. – Delfos, 386 a.C.), un dels inventors d’este gènere teatral que potser va nàixer perquè els autors còmics de l’Antiga Grècia van pensar que podien contar-se les mateixes coses que contaven  els dramaturgs tràgics, però fent riure al públic en lloc d’arrancar-li el plor.

Per a eixe menester, Aristòfanes va recórrer en diferents ocasions a les dones com a protagonistes dels seus arguments. Tant L’assemblea de les dones (també dita Les assembleistes) com Lisístrata son les seues obres més representades al llarg dels últims 2500 anys. I per això els anomenem clàssics: la seua vigència és incombustible perquè parlen de coses que són inherents a la condició humana.

En aquesta comèdia, Aristòfanes posa en solfa i qüestiona l’essència de la democràcia que els mateixos grecs acabaven d’inventar, i conta també la conversió d’un líder revolucionari impregnat de bons propòsits en un dictador qualsevol que imposa la seua voluntat no amb l’ús de la força, sinó amb la paraula i el seu poder de convicció.

I per què tira mà de les dones Aristòfanes per a les seues històries? No perquè tinguera un criteri feminista, ni molt menys, encara que des de la nostra perspectiva actual ho semble. Aristòfanes tenia la mateixa concepció que els seus conciutadans: eren un zero a l’esquerra, però les va utilizar per a introduir en el seu teatre l’element còmic que volia. Només el fet de plantejar que les dones pogueren organitzar-se, pensar estratègies i aportar solucions als conflictes que patia la societat ateniense, ja feia que el public es pixara de risa. I resulta almenys sorprenent que molts dels arguments que fan valdré les dones d’Aristòfanes per a les seues revolucions, hui en dia ens semblen lògics i fins i tot convenients.


Salut! I que els deus els siguen propicis.