sábado, 23 de mayo de 2015

TREBALLS DE DONES A LA GRÈCIA ANTIGA (Conferència)

Pintor d'Amasis - Dones treballant
Ceràmica de figures negres (555 - 525 aC.)
Metropolitan Museum of Art - Nova York

 Conferència: Treballs de dones a la Grècia antiga

Dr. Mª Dolors Molas Font
Professora titular de la Universitat Autònoma de Barcelona

Dimecres 27 de maig de 2015 a les 19,30h.

Masterclasses EPOMA primavera 2015
Estudis sobre Història i Civilització 
del Pròxim Orient i la Mediterrània antiga

Sinopsi
Aquesta conferència té com a objectiu fer una aproximació significativa dels treballs de dones al món antic grec en general (segles VIII al IV aC) i a Atenes en particular (segles VI al IV aC). Les fonts d’informació utilitzades són els textos escrits (poesia i prosa) i les imatges (escenes figurades que decoren els vasos ceràmics, plaques funeràries, baixos relleus i terracotes), que associen de manera reiterada la filatura i el teixit, entre d’altres labors, a les dones.  A l’exposició es reflexionarà d’una banda sobre el valor que els documents atorguen als treballs femenins -mediatitzats pel fet que les productores són les dones- i de l’altra al valor real i econòmic d’aquests. En darrer terme, la consideració de les fonts documentals sobre les “labors femenines” posen de manifest les idees recurrents sobre les dones a les societats gregues antigues, caracteritzades per les relacions de desigualtat entre els homes i les dones.

Maria Dolors Molas Font és professora titular d’Història Antiga de la Universitat de Barcelona. És investigadora del Grup de Recerca Consolidat, reconegut i finançat per la Generalitat de Catalunya, Creació i Pensament de les Dones i coordinadora de Tàcita Muta (Grup d’Estudis de Dones i Gènere a l’Antiguitat), que agrupa investigadores i investigadors de la UB, UAB, UPF i de la URV de Tarragona. És membre del Consell Editorial de la revista Lectora i del Consell Assessor de la col·lecció Querella. Des de fa anys, imparteix a la universitat assignatures de dones i gènere al món antic, àmbit temàtic sobre el qual ha dirigit projectes de recerca i ha escrit diferents assajos. La seva investigació s’ha centrat també en la protohistòria mediterrània i el món ibèric del nord-est de la península Ibèrica.

Amb l’objectiu d’impulsar i donar a conèixer la recerca sobre dones i gènere ha editat obres col·lectives com ara Vivir en femenino. Estudios de mujeres en la antigüedad (2002), Violencia deliberada. Las raíces de la violencia patriarcal (2007) i  De las mujeres y la guerra. Historia, creación y pensamiento  (2012). És també coeditora de Morir en femenino. Mujeres, ideología y prácticas funerarias desde la Prehistoria hasta la Edad Media (2003) i autora, juntament amb Sònia Guerra, Elisabet Huntingford i Joana Zaragoza del llibre La violencia de género en la antiguedad (2006).

Actualment prepara l’edició del llibre La infancia en femenino: las niñas. Imágenes y figuras de la filiación, que recull les actes del simposi internacional que, amb el mateix nom, se celebrà a la UB el desembre de 2014 i que es publicarà a Editorial Icaria.

Les masterclasses han estat organitzades per Arqueonet i es duran a terme al Museu d’Arqueologia de Catalunya (Seu de Barcelona), situat al Passeig de Santa Madrona 39-41 de Barcelona.

En primera instància les places estan reservades per als alumnes que estan cursant els EPOMA. Les places no ocupades s’assignaran a la resta de persones interessades.


Lliure accés. Aforament limitat, cal inscriure-s’hi prèviament al 93 742 30 14 - 667 013 352 o bé a arqueonet@arqueonet.ne